Dr. Νικόλαος Σκαρτάδος M.D. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
02 Ιουλίου, 2024
Πόνοι περιόδου: Πού οφείλονται, πώς αντιμετωπίζονται

Πόνοι περιόδου: Πού οφείλονται, πώς αντιμετωπίζονται

Posted by    Dr. Σκαρτάδος Νικόλαος M.D., Ph. D.

Η δυσμηνόρροια ή αλλιώς πόνοι ή κράμπες στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, αποτελεί ένα σύμπτωμα αρκετά συνηθισμένο στην έναρξη της περιόδου και συνήθως η διάρκειά της δεν ξεπερνά τις τρεις ημέρες, θέτοντας τέρμα στην ταλαιπωρία της γυναίκας.

Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων με έμφαση στον κοιλιακό πόνο και συμβαίνει σε πολλές γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, χωρίς ιδιαίτερη σοβαρότητα αν και συνήθως επηρεάζει τη γυναίκα, εμποδίζοντας πολλές από τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Σε ότι αφορά την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, όταν δεν υπάρχει άλλο παθολογικό αίτιο, αυτή οφείλεται στις προσταγλανδίνες που παράγονται στο ενδομήτριο και προκαλούν συστολές της μήτρας με επακόλουθο κύριο σύμπτωμα τον πόνο.

«Αυτό θα περιοριστεί στη συνέχεια της περιόδου, οπότε τα επίπεδα των προσταγλανδινών θα μειωθούν» τονίζει ο δρ Νικόλαος Σκαρτάδος, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντίθετα στη δυσμηνόρροια που χαρακτηρίζεται δευτεροπαθής, ενέχεται να υφίστανται θέματα όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση, η στένωση του τραχήλου ή οι πολύποδες, αλλά και τα ενδομήτρια σπιράλ. Σ’ αυτή την περίπτωση ο πόνος οφείλεται σε διαταραχή του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας.

Ο κ. Σκαρτάδος επισημαίνει, πως στην περίπτωση της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας, ένα σύνολο εξετάσεων είναι επιβεβλημένο, όπως λήψη αναλυτικού ιστορικού, γυναικολογική εξέταση και υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.

Η θεραπεία εκλογής για την περίπτωση της δυσμηνόρροιας - κυρίως της πρωτοπαθούς, γιατί ενδεχόμενα στη δευτεροπαθή οι θεραπείες μπορεί να είναι πλέον απαιτητικές, μη εξαιρουμένης και της χειρουργικής αντιμετώπισης-, είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση με την εμφάνιση του πόνου χορήγηση αναλγητικών που θα αναστείλουν τη δράση των προσταγλανδινών, αλλά σημαντική είναι και η δράση των αντισυλληπτικών χαπιών τα οποία ως γνωστόν περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

«Η αξία της μη φαρμακευτικής παρέμβασης, παραμένει ισχυρή», υπογραμμίζει ο κ. Σκαρτάδος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις ζεστές κομπρέσες χαμηλά στην κοιλιά, τον περιορισμό του καφέ και του αλκοόλ, την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική άσκηση αλλά και τις διάφορες τεχνικές χαλάρωσης που θα μειώσουν τον πόνο.

Δείτε τη δημοσίευση επίσης:

Κατηγορίες