Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των εγκύων γυναικών είναι η διαχείριση του πόνου στον τοκετό. Στις Η.Π.Α η τεχνική Lamaze είναι η πιο διαδεδομένη, όπου οι έγκυες γυναίκες εκπαιδεύονται σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να μειώσουν την αντίληψη του πόνου. Τέτοιοι τρόποι είναι: τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής, διάσπαση προσοχής ή μασάζ. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει μια ουδέτερη στάση ως προς τη χρήση των φαρμάκων.
Τεχνικές χαλάρωσης
Η χαλάρωση δεν είναι μια τόσο εύκολη διαδικασία όσο νομίζουμε. Είναι στην ουσία το «κλειδί» για να σπάσει η αλυσίδα «φόβος-ένταση- πόνος». Φυσική αντίδραση του φόβου είναι η ένταση των μυών. Η ένταση των μυών δημιουργεί περισσότερο πόνο. Όσο πιο πολύ πόνο νιώθει κανείς τόσο αυτός αυξάνεται. Για αυτό χρειάζεται η γνώση όλων εκείνων των ενεργειών που χρειάζονται για να αποκτήσουμε την ικανότητα να χαλαρώνουμε. Σημαντικό είναι επίσης να συνειδητοποιήσει η γυναίκα ότι η συστηματική άσκηση μαζί με τον σύντροφό της, τη βοηθά να αντιληφθεί τη σημασία της προετοιμασίας για τον τοκετό.
Προοδευτική χαλάρωση
Μετά την εκμάθηση της ευαισθητοποίησης του σώματος, η προοδευτική χαλάρωση βοηθά τις γυναίκες να χαλαρώνουν τις μυικές ομάδες από το κεφάλι ως τα δάκτυλα, χαλαρώνοντας έτσι εκείνη την ομάδα των μυών που είναι τεταμένη.
Χαλάρωση αφής
Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν τη χαλάρωση και τη συνεργασία του συντρόφου μέσω της αφής. Στην ουσία ο σύντροφος θα σας πει ποια ομάδα μυική είναι τεταμένη και με το άγγιγμά του χαλαρώνει την περιοχή. Αν εφαρμόζεται πιστά είναι στην ουσία μια μη λεκτική τεχνική χαλάρωσης που σας βοηθά να χαλαρώσετε την περιοχή του σώματός σας που είναι τεταμένη.
Μασάζ
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που δέχονταν μασάζ κατά τη διάρκεια του τοκετού ανέφεραν μείωση του άγχους, της καταθλιπτικής διάθεσης και του πόνου και ήταν λιγότερο ταραγμένες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επιπλέον, παρουσίασαν μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.
Ζεστό νερό
Η ζέστη γενικά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση του πόνου και τη δημιουργία χαλάρωσης. Ένα ζεστό ντους ή μια θερμοφόρα στο κάτω μέρος της πλάτης είναι επίσης ένας καλός τρόπος για τη δημιουργία χαλάρωσης.
Εναλλαγή θέσεων
Η συνεχής παραμονή σε μια θέση, αυξάνει την ένταση και συνεπώς και τον πόνο. Έτσι, η συχνή αλλαγή θέσης βοηθά σημαντικά, καθώς μειώνει τον πόνο. Πολλές γυναίκες βρίσκουν πιο καλή θέση το να είναι όρθιες και να περπατούν. Η καλύτερη επιλογή θέσης είναι να κρατηθεί κινούμενη και να αλλάζει θέσεις με διαστήματα ξεκούρασης.
Τεχνικές αναπνοής κατά τον τοκετό
Οι τεχνικές αναπνοής δε θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς διότι θα κουράσουν και θα εξουθενώσουν τη γυναίκα. Αυτές οι τεχνικές δεν έχουν κάτι το μαγικό. Βοηθούν απλώς τη γυναίκα στο να απομακρύνει το μυαλό της από τη δυσφορία και να εστιάσει κάπου αλλού.
Είδη αναπνοών
• Αργή βαθιά αναπνοή: αναπνοή από τη μύτη, και εκπνοή από το στόμα
• Ρυθμική αναπνοή: ρηχές αναπνοές και ρυθμικές κατά τη διάρκεια κάθε συστολής
• Τυποποιημένη αναπνοή: αναπνοές κατά τη διάρκεια των ισχυρών συστολών
Αντί για τις τυποποιημένες ρυθμικές αναπνοές που μπορεί να διδαχτεί η επίτοκος, πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα αν η ίδια είναι ελαστική όταν βρίσκεται σε τοκετό και χρησιμοποιήσει στρατηγικές που μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα γι αυτή. Η επίτοκος χρειάζεται να νιώσει καλύτερα για τις επιλογές που έχει κάνει η ίδια ,σχετικά με τον τοκετό και ό,τι τη βοηθά περισσότερο. Η επίτοκος θα πρέπει να ενισχύεται στο να διατηρήσει την κίνηση και τη στάση του σώματος που βολεύει εκείνη κατά τη διάρκεια του τοκετού, έτσι ώστε όλες οι τεχνικές να είναι περισσότερο ωφέλιμες στην ίδια, το μωρό και την φυσική εξέλιξη του τοκετού.
Πρώτη ημέρα τελευταίας περιόδου
Πιθανή ημερομηνία τοκετού