Υγιεινή ζωή
Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, και ιδιαίτερα αν δυσκολεύεστε να συλλάβετε, τότε θα πρέπει μία από τις προτεραιότητές σας να είναι η εξασφάλιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ίσως να εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο έντονα μπορεί να επηρεάσει ο τρόπος ζωής μας την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η φροντίδα της υγείας μας πριν την εγκυμοσύνη συνίσταται στο να διασφαλίσουμε υγιή ωάρια, υγιή σπερματοζωάρια, φυσιολογική διαδικασία γονιμοποίησης, καθώς και φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.
Γνωρίζατε ότι για τη δημιουργία νέου υγιούς σπέρματος χρειάζονται περίπου 2 μήνες, ενώ η ωρίμανση των ωαρίων συμβαίνει περίπου 100 ημέρες πριν την ωορρηξία; Αυτό σημαίνει ότι η δίαιτά σας, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της υγείας σας σήμερα, θα έχει επίπτωση στο αναπαραγωγικό σας σύστημα 2 με 3 μήνες από τώρα.
Δίαιτα και Άσκηση
Η βέλτιστη ευημερία που μπορεί να έχει ένα άτομο είναι απαραίτητη για την υγεία και τη γονιμότητα του. Με το να ακολουθεί κάποιος μία λογική δίαιτα και ένα πρόγραμμα ασκήσεων ενδέχεται να ενισχύσει την υγεία του αναπαραγωγικού του συστήματος. Μία υγιεινή δίαιτα που περιλαμβάνει προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρια καθώς και μερικά πρωτεϊνούχα προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά ψαριών ή το γάλα είναι απαραίτητα και για τους δύο συντρόφους. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε να πίνετε 8 με 10 ποτήρια νερό καθημερινά.
Βιταμίνες και συμπληρώματα με μεταλλικά στοιχεία
Παρόλο που η κατανάλωση βιταμινών και ανόργανων στοιχείων δεν αντικαθιστά μία φτωχή σε επιλογές δίαιτα, συνιστά μία χρήσιμη προσθήκη στο διαιτολόγιο πριν την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες μπορούν να πάρουν συμπληρώματα ψευδαργύρου, βιταμίνης C, Β6 και Ε, καθώς και μαγνησίου και καλίου, παρόλο που λίγα συμπληρώματα έχουν εξεταστεί ως προς τη δράση τους. Η χορήγηση φολικού οξέως σε γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης πριν από τη σύλληψη και κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο να παρουσιάσει το παιδί ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η δισχιδής ράχη.
Η κατάχρηση των συμπληρωμάτων διατροφής όμως μπορεί να είναι επιβλαβής. Επίσης, πολλές γυναίκες έχουν έλλειψη σιδήρου ως αποτέλεσμα της περιόδου και της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου μέσω της διατροφής. Η ανεπάρκεια σιδήρου ενδέχεται να οδηγήσει σε κόπωση και σε αναιμία. Ο σίδηρος περιλαμβάνεται στο κόκκινο κρέας και ο ρυθμός πρόσληψής του από το φαγητό είναι περιορισμένος. Κατά την εγκυμοσύνη το μωρό θα χρειαστεί περίπου 1 γραμμάριο σιδήρου από τη μητέρα προκειμένου να αναπτύξει τους δικούς του μυς και αίμα, συνεπώς πολλές γυναίκες λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη.
Οι άντρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν βιταμίνες Ε, C, ψευδάργυρο και σελήνιο για να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν το όφελος αυτό.
Άσκηση
Προκειμένου να διατηρείτε ένα ικανοποιητικό επίπεδο δραστηριότητας και ένα υγιεινό βάρος, προσπαθήστε να ασκήστε τακτικά 3 φορές την εβδομάδα, για περίπου 30 λεπτά την φορά χωρίς υπερβολές. Προτείνουμε να συζητάτε τον τύπο και το επίπεδο των ασκήσεων που σας ενδιαφέρουν με τον ιατρό σας.
Σωματικό βάρος
Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ βάρους και γονιμότητας, και όντας σημαντικά παχύσαρκος ή λιπόσαρκος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σύλληψης. Καθώς το βάρος ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια, η γονιμότητα μειώνεται και το ποσοστό αποβολών αυξάνεται. Αν μία γυναίκα είναι παχύσαρκη, η απώλεια βάρους ακόμα και 5 κιλών μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της για σύλληψη ευνοϊκά. Η απώλεια βάρους όμως δεν είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και προϋποθέτει θέληση και επιμελή προσοχή ώστε να μειωθεί η πρόσληψη τροφής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να υιοθετήσει κάποιος ένα πρόγραμμα μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης (μέσω διατροφολόγου). Για τις λιποβαρείς γυναίκες ακόμα και μία μικρή αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα δραματικά.
Κάπνισμα
Εκτός από τους ήδη γνωστούς κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν. Επίσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποβάλουν, να γεννήσουν πρόωρα και να αποκτήσουν μωρά με χαμηλό σωματικό βάρος. Επιπλέον, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν πιο φτωχή απόκριση σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η εμμηνόπαυση τους ξεκινά πιο νωρίς, ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο το έμβρυο που κυοφορούν να καθυστερεί στην ανάπτυξή του, να έχει συγγενείς ανωμαλίες ή και να πεθάνει.
Οι άντρες – καπνιστές παρουσιάζουν μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, καθώς και στην κινητικότητα και στη μορφολογία των τελευταίων. Έχει παρατηρηθεί ότι στα παιδιά που προέρχονται από άντρες που καπνίζουν υπάρχουν αυξημένα ποσοστά γεννητικών ανωμαλιών, παιδικών καρκίνων και άσθμα.
Συνεπώς συνίσταται η μείωση και η διακοπή του καπνίσματος πριν τη σύλληψη.
Χρήση απαγορευμένων ουσιών
Η χρήση οποιονδήποτε ναρκωτικών ή απαγορευμένων ουσιών πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται λόγω των δυνητικά δυσμενών επιδράσεων στο ίδιο το άτομο και στο έμβρυο. Έχει βρεθεί ότι η χρήση τους συνδέεται με προβλήματα στη σπερματογένεση στον άντρα, αλλαγές στην ψυχολογία της διάθεσης, προβλήματα μνήμης, και ίσως γεννητικές ανωμαλίες.
Συνταγογραφημένα φάρμακα
Μερικά φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα καθώς και στην υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις το όφελος της λήψης ενός φαρμάκου υπερισχύει τους κινδύνους που αυτό ενέχει και αυτό εξαρτάται από την ιατρική κατάσταση που θέλουμε να θεραπεύσουμε. Όσα σκευάσματα προκαλούν γενετικές ανωμαλίες πρέπει φυσικά να αποφεύγονται ή να προτιμάται κάποιο πιο ασφαλές προϊόν. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειές σας για εγκυμοσύνη.
Καφεΐνη
Δεν είναι βέβαιο ότι η καφεΐνη έχει αρνητική επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα, όμως έχει σχετιστεί με κίνδυνο αποβολών. Η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου cola, στη σοκολάτα, σε ορισμένα φαγητά και σε φάρμακα.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Συγκεκριμένα οικιακά προϊόντα ή ενασχολήσεις είναι δυνατό να εκθέσουν τα άτομα σε τοξίνες, όπως τα βαρέα μέταλλα, οι χημικές ενώσεις και οι οργανικοί διαλύτες. Η έκθεση των γυναικών σε αυτά θα πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται, καθώς βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος, ο χαλκός και το αλουμίνιο εμπλέκονται σε σημαντικά ενζυμικά συστήματα που είναι κρίσιμα για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος και την εμβρυική ανάπτυξη.
Ψυχολογική ευημερία
Η σχέση μεταξύ άγχους και υπογονιμότητας είναι σύνθετη, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν και τα δύο να συμβάλουν στην υπογονιμότητα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπογόνιμες γυναίκες οι οποίες εντρυφούν σε μία σειρά τεχνικών που μειώνουν το άγχος, όπως είναι οι τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. γιόγκα, Pilates κτλ) έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης από τις γυναίκες που δεν μαθαίνουν τέτοιες τεχνικές. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η ύπνωση, ο διαλογισμός και οι χαλαρωτικές ασκήσεις μειώνουν την πίεση του αίματος, τους καρδιακούς παλμούς και την παραγωγή ορμονών του στρες. Αν τα άτομα επικεντρώνονται στην φροντίδα του μυαλού και του σώματος, τότε αυτό τους επιτρέπει να αναλάβουν περισσότερο την ευθύνη και τη διαχείριση της γονιμότητάς τους.
Η δυσκολία στη σύλληψη είναι ψυχολογικά αγχωτική για το ζευγάρι και τους συντρόφους ξεχωριστά. Πολλά ζευγάρια δεν επιθυμούν να συζητούν τα προβλήματα υπογονιμότητας με την οικογένειά τους ή τους φίλους τους με συνέπεια να μην έχουν αρκετή υποστήριξη. Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί να μεγαλώσουν το άγχος των ζευγαριών στην προσπάθειά τους. Η βοήθεια που παρέχεται από τα κέντρα εξωσωματικής μέσω ψυχολόγων ή του νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Υπάρχουν επίσης ζευγάρια που βρίσκουν υποστήριξη σε άλλα υπογόνιμα ζευγάρια. Είναι πολύ σημαντικό για τον άντρα και τη γυναίκα να μοιράζονται τις ανησυχίες τους και να αποφασίσουν από κοινού την κατάλληλη υποστήριξη που τους ταιριάζει.
Συμπληρωματικές θεραπείες
Οι συμπληρωματικές θεραπείες όπως ο βελονισμός, οι θεραπείες με βότανα και οι αρωματοθεραπείες χρησιμοποιούνται μερικές φορές χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί αν ωφελούν ή όχι. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να διερευνούν το χώρο των συμπληρωματικών θεραπειών. Από τη στιγμή που μία θεραπεία αποδεικνύεται ωφέλιμη δεν θεωρείται εναλλακτική θεραπεία – θα χρησιμοποιείται ως πρακτική. Συγκεκριμένα η λήψη συμπληρωμάτων βοτάνων μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή επειδή συνήθως περιέχουν ασθενή οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα). Πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσετε τη χρήση συμπληρωματικών ή εναλλακτικών φαρμάκων με τον ιατρό σας.
Ψυχολογική υποστήριξη
Είναι πολύ σημαντικό για εκείνα τα ζευγάρια που προσφεύγουν στην εξωσωματική να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτική όταν το χρειάζονται. Ο ρόλος των συμβούλων υπογονιμότητας είναι να βοηθήσουν τα υπογόνιμα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που εμπλέκονται στην προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης ή στην αντιμετώπιση άλλων θεμάτων γονιμότητας. Επιπλέον, συμβάλλουν στην εύρεση νέων μηχανισμών αντιμετώπισης του άγχους και προσφέρουν στήριξη όταν τα ζευγάρια έχουν προβλήματα στη σχέση τους, ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τα υπογόνιμα ζευγάρια. Γενικά, οι σύμβουλοι υπογονιμότητας στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ζευγαριού. Ωστόσο, δεν αξιολογούν την καταλληλότητα του ζευγαριού για θεραπεία υπογονιμότητας.
Διάγνωση υπογονιμότητας
Η υπογονιμότητα μπορεί να αποδειχθεί ως μία σημαντική κρίση, που περιλαμβάνει μία μαζική αναδιάρθρωση στη ζωή των ατόμων. Συνήθως, ο συναισθηματικός φόρτος που συνεπάγεται μία τέτοια διάγνωση προκαλεί έκπληξη στο ζευγάρι. Δυστυχώς, η κοινωνία μας αδυνατεί να αναγνωρίσει πόσο εκτεταμένη είναι αυτή η αναδιάρθρωση. Οι επιπτώσεις της αφορούν την ιδιωτική ζωή, τους στόχους, τον τρόπο ζωής, τα οικονομικά, τις σχέσεις, τις συμπεριφορές, τις απαιτήσεις, την εργασία ακόμα και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα.
Η υπογονιμότητα συνήθως δεν αναγνωρίζεται, δεν κατανοείται και δε μοιράζεται με άλλους.
Η αρχική διάγνωση της υπογονιμότητας προκαλεί άγχος και καταλήγει σε συναισθήματα όπως:
• σοκ, έκπληξη και άρνηση
• θυμό, αγανάκτηση και φθόνο
• άγχος, φόβο και πανικό
• κατάθλιψη και σύγχυση
• απομόνωση και διαφοροποίηση από τους άλλους
• αίσθηση απώλειας
Επιπτώσεις της θεραπείας με εξωσωματική
Η εξωσωματική είναι μία αρκετά αγχώδης διαδικασία, όταν πραγματικά θέλεις να αποκτήσεις ένα παιδί και δεν μπορείς. Η εξωσωματική όχι μόνο δεν απαιτεί από τα ζευγάρια να σκεφτούν και να αποφασίσουν σχετικά με ιατρικές επιλογές, αλλά τα αναγκάζει να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά και συναισθηματικά ζητήματα που προκύπτουν. Μία κοινή, λανθασμένη αντίληψη είναι ότι η θεραπεία με εξωσωματική έχει 100% επιτυχία. Τα ζευγάρια συχνά περιγράφουν αυτή την αίσθηση ως αδυναμία να δράσουν ή να ελπίζουν. Συχνά επίσης λένε ότι όταν ξεκινούν την θεραπεία χάνουν όλο τον έλεγχο της ζωής τους: δεν μπορούν να επιτύχουν κάτι που σε άλλους φαίνεται εύκολο και δε διαθέτουν τη δύναμη να αλλάξουν το αποτέλεσμα.
Αν ένας κύκλος αποτύχει η απογοήτευση διπλασιάζεται εφόσον θα πρέπει να αποφασιστεί το επόμενο βήμα. Η θεραπεία με εξωσωματική συχνά περιγράφεται ως μια διαδρομή roller coaster, αφού είναι γεμάτη με αντίθετα συναισθήματα: στο πρώτο μέρος του κύκλου το ζευγάρι είναι γεμάτο αισιοδοξία και ελπίδα, ακολουθεί η μακριά και αγχώδης αναμονή μετά την εμβρυομεταφορά και η απίστευτη συντριβή αν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη.
Αν και αρχικά οι γυναίκες φοβούνται τη διαδικασία της θεραπείας, η αναμονή των αποτελεσμάτων είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του κύκλου: οι μέρες φαίνονται να περνούν αργά και μπορεί να υπάρχουν στιγμές που το άτομο θα νιώσει ευάλωτο και ευαίσθητο. Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν προβληματικές και το άτομο να αδυνατεί να συγκεντρωθεί στην εργασία του ή στην καθημερινότητά του. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για μία γυναίκα που υποβάλλεται σε εξωσωματική να νιώθει λυπημένη, θυμωμένη, αγανακτισμένη, εκτός ελέγχου, ευάλωτη και ευαίσθητη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ορμονική θεραπεία κάνει αυτά τα συναισθήματα εντονότερα.
Άγχος
Λίγο άγχος είναι αναμενόμενο και αναπόφευκτο κατά τη θεραπεία, αν και ενδέχεται κάποια άτομα να βιώσουν χρόνιο στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας έχουν παρόμοια επίπεδα στρες με εκείνες που έχουν να αντιμετωπίσουν ασθένειες που απειλούν την υγεία τους, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις. Παρόλο που δεν υπάρχουν πειστικά ερευνητικά ευρήματα ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την έκβαση μίας θεραπείας, τα υψηλά επίπεδα άγχους κατά την εξωσωματική μπορεί να γίνουν εμπόδιο για έναν υγιή τρόπο ζωής.
Τα προβλήματα γονιμότητας και η εξωσωματική μπορούν να επιδράσουν:
• στην αίσθηση του ελέγχου
• στα μελλοντικά σχέδια
• στην αίσθηση μίας ικανής προσωπικότητας
• στις σχέσεις με το σύντροφο
• στις διαπροσωπικές σχέσεις
• στην αίσθηση ότι «δεν είμαι φυσιολογικός» – παρέμβαση στη φύση του ανθρώπου μέσω της τεχνολογίας
Το έντονο άγχος συχνά οδηγεί στην εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων (υπεραερισμός, ταχυκαρδία, ίλιγγος, αϋπνία), αλλαγές στα συναισθήματα (χαοτικές σκέψεις, παραλογισμός, νευρικότητα, καταστροφολογία, αυξημένη ευαισθησία, σύγχυση) και αλλαγές στη συμπεριφορά.
Η αποβολή είναι ένα γεγονός ακόμα πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του, ειδικά όταν η επίτευξη της εγκυμοσύνης προϋποθέτει πολύ χρόνο και μεγάλη προσπάθεια. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να συνεχίζεις να ελπίζεις ότι μια επιτυχής εγκυμοσύνη θα είναι δυνατή στο μέλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το συγγενικό/φιλικό περιβάλλον δε μπορεί να προσφέρει την υποστήριξή του καθώς τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να μην τους ενημερώνουν για τη θεραπεία στην οποία υποβάλλονται ή για την εγκυμοσύνη στα αρχικά τουλάχιστον στάδιά της. Πολλές γυναίκες νιώθουν ενοχές, όταν διαπιστώνουν πως δε μπορούν να νιώσουν χαρά με το νέο της εγκυμοσύνης τους. Ο φόβος ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά δεν τους επιτρέπει να ηρεμήσουν και να απολαύσουν το χαρούμενο γεγονός.
Η επίδραση στις σχέσεις
Η υπογονιμότητα μπορεί να υποβάλει τις σχέσεις, με το σύντροφό μας και τους ανθρώπους του συγγενικού/φιλικού περιβάλλοντος, σε μεγάλη δοκιμασία. Προβλήματα στην επικοινωνία, αισθήματα ενοχής και η διαφορετική προσέγγιση/αντιμετώπιση της κατάστασης μεταξύ των δύο φύλων, μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση. Εντούτοις, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν μεγαλύτερη συχνότητα χωρισμών ή διαζυγίων στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες υπογονιμότητας, αν και τα ζευγάρια που τελικώς χωρίζουν εντοπίζουν τα αίτια του χωρισμού τους στην υπογονιμότητα και τη διαδικασία θεραπείας της.
Η διάγνωση της υπογονιμότητας μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική συμπεριφορά ενός ζευγαριού. Τα περισσότερα ζευγάρια αφιερώνουν πολλούς μήνες ή χρόνια στην προσπάθεια σύλληψης ή προγραμματίζουν τις επαφές τους, που οδηγεί στην «ιατρικοποίηση» της σεξουαλικής πράξης. Ως επακόλουθο, το ζευγάρι αντιλαμβάνεται τη σεξουαλική επαφή κυρίως ως πράξη για την επίτευξη σύλληψης και όχι ως μέσο ευχαρίστησης. Αναπόφευκτα, το σεξ καταλήγει να αποτελεί μία «δουλειά που πρέπει να γίνει» και πολλά ζευγάρια βιώνουν αυτή τη διαδικασία ως μία μεγάλη αλλαγή στη σχέση τους.
Σταματώντας τη θεραπεία
Η απόφαση για τη διακοπή της θεραπείας είναι συναισθηματικά πολύ δύσκολη. Τα περισσότερα ζευγάρια αντιλαμβάνονται πότε φτάνουν στο σημείο που πρέπει να σταματήσουν και να αναζητήσουν ανακούφιση από τις συνεχείς απογοητεύσεις. Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να κατανοήσει ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να αποδεχτεί ότι δε θα αποκτήσει παιδί μέσω αυτής της θεραπείας και να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα θλίψης και θυμού ως αναμενόμενα και φυσιολογικά. Θα είναι επίσης δύσκολο για το ζευγάρι να αντιληφθεί ότι μπορεί και να μη μάθει ποτέ γιατί το IVF δε «δούλεψε» στην περίπτωσή τους. Εκτός από τα ανάμεικτα συναισθήματα ανακούφισης και θλίψης, επέρχεται η συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος αναμονής τελείωσε και το ζευγάρι μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του.
Πολλά ζευγάρια παραδέχονται ότι μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας, ξεχνούν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ξεκίνησαν τη θεραπεία. Η επίτευξη της εγκυμοσύνης γίνεται αυτοσκοπός. Άλλα ζευγάρια συνεχίζουν τη θεραπεία, αποφεύγοντας υποσυνείδητα τα συναισθήματα θλίψης και πόνου που συνεπάγεται η διακοπή της.
Νότα αισιοδοξίας!
Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας τονίζουν όμως ότι η υπογονιμότητα δεν είναι "αδιέξοδο". Δουλεύοντας μεθοδικά με το ζευγάρι δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αποφόρτιση. Με τον τρόπο αυτό προσφέρουν μία ευκαιρία να διορθωθεί όσο είναι εφικτό μία δύσκολη συναισθηματική εμπειρία. Άλλωστε η καλή ψυχολογία είναι απαραίτητος σύμμαχός μας για την επιτυχία της θεραπείας σε συνδυασμό πάντα με ένα αξιόπιστο κέντρο εξωσωματικής!
Δυσκολία στη σύλληψη: Πώς να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα
Αν έχει περάσει αρκετός καιρός που προσπαθείτε να συλλάβετε και η εγκυμοσύνη καθυστερεί είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε απογοητευμένοι. Η δημιουργία οικογένειας για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί υψηλό στόχο της ζωής τους. Η δυσκολία απόκτησης παιδιού δημιουργεί σκέψεις του τύπου “κάτι κάνω λάθος” ή “εγώ φταίω γι’ αυτό που μου συμβαίνει”. Είναι λάθος να κατηγορείτε τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας. Αποδεχτείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας θα βιώσετε έντονες εναλλαγές συναισθημάτων κατά την προσπάθειά σας για τεκνοποίηση.
Η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να επιφέρει σε ένα ζευγάρι άγχος και θλίψη, καθώς οι μήνες περνούν χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Αφιερώστε χρόνο για να επικοινωνήσετε με το σύντροφό σας και με άλλα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν παρόμοια δυσκολία. Η συμμετοχή σε ομάδα συμβουλευτικής ανακουφίζει από τον ψυχικό πόνο, μειώνει τα επίπεδα άγχους, αυξάνει την ψυχική δύναμη και την αίσθηση ελέγχου κατά τη διάρκεια της προσπάθειας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, η καλή ψυχική υγεία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για σύλληψη.
Αν η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από ένα αυστηρό πρόγραμμα “Μέτρησης Θερμοκρασίας Σώματος” και καθορισμένων σεξουαλικών επαφών, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλλειμα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτές οι διαδικασίες προσθέτουν επιπλέον άγχος στο ζευγάρι, χωρίς να αυξάνουν ουσιαστικά τις πιθανότητες για φυσική σύλληψη. Ανατρέξτε στο παρελθόν και ανασύρετε τις όμορφες στιγμές που έχετε ζήσει με το σύντροφό σας. Προσπαθήστε να αναζωογονήσετε τη σχέση σας ανακαλώντας ότι σας ένωσε σαν ζευγάρι από την αρχή.
Αν σας προκαλεί θλίψη να συναντιέστε σε γιορτές ή παιδικά γενέθλια των συγγενών σας ή αν οι φίλοι σας έχουν μόλις αποκτήσει τα παιδιά τους και σας προσκαλούν σε βαφτίσια, τότε δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να απουσιάζει από όλα αυτά περιστασιακά. Για να αποφύγετε να τους πληγώσετε, μπορείτε να τους στείλετε ένα δώρο.
Μην παραμελείτε την ενασχόλησή σας με τα ενδιαφέροντά σας, και αναζητήστε καινούρια. Και μην ξεχνάτε: το γέλιο είναι ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά μέσα, οπότε μην χάνετε ευκαιρίες αυθόρμητου γέλιου όποτε αυτό είναι εφικτό, όπως μία κωμωδία στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, ή μια καλή παρέα. Από την άλλη πλευρά πάλι, μπορεί μία «γερή δόση» κλάματος να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, οπότε αν το χρειάζεστε δοκιμάστε το χωρίς ενοχές ή ντροπή. Μερικές φορές νιώθει κανείς καλύτερα εκφράζοντας τα συναισθήματά του ανοιχτά.
Τέλος, αν προσπαθείτε πάνω από ένα χρόνο για εγκυμοσύνη ανεπιτυχώς, θα πρέπει να σκεφτείτε τότε τη βοήθεια από κάποιον ειδικό υπογονιμότητας. Κάποια προβλήματα υπογονιμότητας είναι σχετικά εύκολο να θεραπευτούν, έτσι μπορεί να γλυτώσετε περισσότερη απογοήτευση με την έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.