Dr. Νικόλαος Σκαρτάδος M.D. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Η φαρμακευτική αγωγή

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση αυτό που επιδιώκεται είναι να ελέγχεται όσο καλύτερα γίνεται το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Έχει αποδειχτεί ότι τα ποσοστά κυήσεων αυξάνουν όταν μεταφέρονται στη μήτρα περισσότερα του ενός έμβρυα.

Κατά τη διάρκεια ενός τεχνητού κύκλου διέγερσης λαμβάνονται συγκεκριμένες δόσεις ορμονών, βοηθώντας τις ωοθήκες να στρατολογήσουν τα ωοθυλάκια και να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ωάρια.

Τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος της έρευνας πάνω στον τομέα της αναπαραγωγής είναι επικεντρωμένο στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο τη βελτίωση της θεραπείας και την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας. Τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι:

Τα ανάλογα της GnRH (συναγωνιστές και ανταγωνιστές)

Τα φαρμακευτικά ανάλογα της GnRH διακρίνονται σε:
A) «συναγωνιστές» της GnRH – μιμούνται τη δράση της ορμόνης
Β) «ανταγωνιστές» της GnRH – εμποδίζουν τη δράση της ορμόνης

Τα δραστικά συστατικά τους είναι παρόμοια και κυκλοφορούν συνήθως με τη μορφή υποδόριων ενέσεων.Τα φαρμακευτικά ανάλογα της GnRH έχουν σκοπό να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία της υπόφυσης και την αύξηση της LH αποτρέποντας έτσι την ανεπιθύμητη ρήξη ωοθυλακίων πριν την ωοληψία. Ανάλογα με το πρωτόκολλο διέγερσης που εφαρμόζεται και τις ιδιαιτερότητες του κύκλου κάθε γυναίκας θα γίνει και η επιλογή του είδους του αναλόγου και της δοσολογίας.

Γοναδοτροπίνες

Οι υποφυσιακές γοναδοτροπίνες διακρίνονται σε:
A) ανασυνδυασμένες γοναδοτροπινες -ανασυνδυασμένη FSH/ ανασυνδυασμένη FSH –LH
A) γοναδοτροπίνες ούρων (hMG) – κεκαθαρμένη FSH / hMG με μείγμα FSH-LH.
Χρησιμοποιούνται στη φάση της διέγερσης των ωοθηκών για την ανάπτυξη και ωρίμανση πολλών ωοθυλακίων. Η χορήγηση αυτών των ορμονών γίνεται είτε υποδόρια είτε ενδομυϊκά.

Χοριακή Γοναδοτροπίνη

Όταν κριθεί ότι η ωρίμανση των ωοθυλακίων είναι ικανοποιητική πριν να γίνει η ωοληψία χορηγείται η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Επιλέγεται δηλαδή η ιδανική στιγμή για την ωοθυλακιορρηξία. Είναι το τελευταίο φάρμακο της θεραπείας. Χορηγείται σε συγκεκριμένη ώρα, περίπου 36-38 ώρες πριν την ωοληψία εφάπαξ. Τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν σε μορφή ενέσιμου διαλύματος ή σκόνης που αναμειγνύεται με ειδικό διαλύτη ή σε προγεμισμένο φυσίγγιο υπό μορφή πένας. Η χορήγηση γίνεται υποδόρια ή ενδομυϊκά ανάλογα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

Προγεστερόνη

Τα σκευάσματα προγεστερόνης υποστηρίζουν ορμονικά την ωχρινική φάση του θεραπευτικού κύκλου και προετοιμάζουν το περιβάλλον της μήτρας να υποδεχτεί το έμβρυο. Χρησιμοποιούνται κυρίως μετά την εμβρυομεταφορά.
Κυκλοφορούν: α) ως χάπι – μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το στόμα ή ως κολπικό υπόθετο και β) ως κολπική κρέμα.

Άλλα φάρμακα

Αντιβιοτικά, οιστρογόνα, ασπιρίνη, κορτιζόνη ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν αν κριθούν απαραίτητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται αντισυλληπτικά χάπια πριν την έναρξη του προγράμματος.

Κατηγορίες