Image missing

Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες αποβολών και πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη;

Από τη στιγμή που καταφέρατε να μείνετε έγκυος έστω και μια φορά, οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό ανέρχονται στο 80%, όπως και πολλά υγιή μωρά μετά από αυτό, αν θελήσετε. Η πλειοψηφία των αποβολών είναι ένα τυχαίο, μεμονωμένο γεγονός και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία. Οι γυναίκες που έχουν δύο ή τρεις αποβολές (επαναλαμβανόμενες αποβολές) μπορεί τελικά να μάθουν ότι έχουν ένα ιατρικό πρόβλημα που τις προκαλεί, αλλά ακόμη και αυτές, τις μισές φορές δεν γνωρίζουν την αιτία.

1. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Τα αταίριαστα χρωμοσώματα ευθύνονται για τουλάχιστον 60% των αποβολών. Τα χρωμοσώματα είναι οι μικροσκοπικές δομές σε κάθε κύτταρο που μεταφέρουν τα γονίδιά μας, ο καθένας μας έχει 23 ζεύγη από αυτά, ένα σετ από τη μητέρα και ένα σετ από τον πατέρα. Μερικές φορές, όταν το ωάριο ή το σπερματοζωάριο που συναντιούνται έχει ελάττωμα, το προκύπτον έμβρυο έχει μια χρωμοσωμική ανωμαλία και η κύηση συνήθως οδηγεί σε αποβολή. Τα ζευγάρια που βιώνουν δύο ή περισσότερες αποβολές στη σειρά μερικές φορές μαθαίνουν, μέσα από ιατρικές εξετάσεις, πως έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες που δεν επηρεάζουν τους ίδιους, αλλά εμποδίζουν μια εγκυμοσύνη να κρατηθεί.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν έχετε μια αποβολή, να είστε υπομονετικοί. Οι πιθανότητες είναι σαφώς υπέρ σας ότι θα μείνετε και πάλι έγκυος και θα αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. Αν, ωστόσο, αποβάλετε, σκεφτείτε να διατηρήσετε μέρος του ιστού (σε αποστειρωμένο δοχείο) και να τον πάτε στο γιατρό σας για να σταλεί σε ένα εργαστήριο για χρωμοσωμικό έλεγχο. Αν οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές, μπορείτε αμέσως να αρχίσετε να ψάχνετε για άλλα αίτια που μπορεί να ευθύνονται για τις αποβολές και ενδέχεται να είναι θεραπεύσιμα.

2. Ανωμαλίες της μήτρας και αδύναμος τράχηλος

Αν έχετε μια μήτρα με «αφύσικο» σχήμα ή χωρίζεται (διάφραγμα της μήτρας), η αποβολή συμβαίνει επειδή το έμβρυο, είτε δεν μπορεί να εμφυτευτεί ή τη στιγμή που εμφυτεύεται, δεν μπορεί να πάρει την τροφή που χρειάζεται για να επιβιώσει. Οι ανωμαλίες της μήτρας αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των αποβολών. Ο εξασθενημένος ή αδύναμος τράχηλος είναι ένα ακόμη πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, επειδή προς το τέλος του πρώτου τριμήνου το έμβρυο έχει μεγαλώσει αρκετά, με αποτέλεσμα ο τράχηλος να αρχίζει να διογκώνεται. Αν ο τράχηλος είναι αδύναμος, δεν μπορεί να κρατήσει το έμβρυο μέσα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ο γιατρός σας μπορεί να μην ανακαλύψει αυτό το πρόβλημα έως ότου κάνετε επαναλαμβανόμενες αποβολές, ή μέχρι η εγκυμοσύνη σας να είναι αρκετά προχωρημένη. Τα καλά νέα είναι ότι, το διάφραγμα της μήτρας μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση. Και αν έχετε εξασθενημένο τράχηλο, ο γιατρός σας μπορεί να κρατήσει τον τράχηλο της μήτρας κλειστό με περίδεση. Μπορεί, επίσης, να χρειαστείτε ξεκούραση στο κρεβάτι ή στο νοσοκομείο για ένα μέρος της εγκυμοσύνης σας.

3. Ανοσολογικές διαταραχές

Αν σκεφτείτε ότι το σώμα μιας γυναίκας αντιλαμβάνεται το σπέρμα ως ξένο σώμα, είναι εκπληκτικό πως μένει έγκυος. Αλλά τις περισσότερες φορές, ένα γονιμοποιημένο ωάριο στέλνει ένα μήνυμα στη μητέρα που λέει «μην με αντιμετωπίζεις ως μικρόβιο» και η εγκυμοσύνη προχωρά χωρίς ατυχήματα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, το έμβρυο δεν γίνεται αποδεκτό από το σώμα της γυναίκας. Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, αντισώματα που επιτίθενται στον ίδιο σας τον ιστό, ακόμη και στο έμβρυό σας οφείλονται για πολλές αποβολές που οι γιατροί θεωρούσαν ανεξήγητες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σε αυτόν τον τομέα η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Ενώ οι θεραπείες εξακολουθούν να θεωρούνται πειραματικές, επιτυχία υπήρξε στη θεραπεία με ασπιρίνη, ηπαρίνη (που αραιώνει το αίμα) και ορισμένα στεροειδή.

4. Ασθένειες που δεν έχουν θεραπευθεί όπως προβλήματα θυρεοειδούς και μη ελεγχόμενος διαβήτης

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς και ο ανεξέλεγκτος διαβήτης σχετίζονται με το «αρνητικό» περιβάλλον της μήτρας. Τα αποτελέσματα από αυτές τις παθήσεις καθιστούν δύσκολη την επιβίωση ενός εμβρύου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις αλλαγές στο τρόπο ζωής που σας συνιστά ο γιατρός σας και να ακολουθήσετε θεραπευτική αγωγή για να θέσετε σε έλεγχο το διαβήτη σας. Οι δε παθήσεις του θυρεοειδούς, συνήθως διορθώνονται με φάρμακα.

5. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Αυτή είναι μια αναδυόμενη αιτία επαναλαμβανόμενων αποβολών. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν πολύ υψηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης που, μεταξύ άλλων, προκαλεί ακανόνιστη ωορρηξία και εμμηνόρροια. Ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία εμποδίζει το ενδομήτριο να ωριμάσει σωστά. Σήμερα το 5% με 10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η θεραπεία με αντιδιαβητικά φάρμακα από το στόμα, όπως η μετφορμίνη (Glucophage), υπήρξε επιτυχής στη μείωση των αποβολών σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

6. Βακτηριακές λοιμώξεις

Πολλοί μικροοργανισμοί ζουν ακίνδυνα, ακόμη και πολύ βοηθητικά, στα αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Δύο κυρίως-το mycoplasma hominis και το ureaplasma urealyticum- ζουν στα γεννητικά όργανα σε υγιείς άνδρες και γυναίκες, αλλά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής. Στις γυναίκες, η μόλυνση με αυτά τα βακτήρια μπορεί να ερεθίσει το ενδομήτριο (την εσωτερική επένδυση της μήτρας), καθιστώντας αδύνατο για ένα έμβρυο να αναπτυχθεί. Δεν υπάρχουν συμπτώματα όμως, έτσι ο μόνος τρόπος που μπορείτε να μάθετε αν εσείς ή ο σύντροφός σας μεταφέρετε τα βακτήρια αυτά είναι να κάνετε εξετάσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν εύκολα με αντιβιοτικά.

7. Lifestyle (τσιγάρα, αλκοόλ, φάρμακα, περιβαλλοντικές τοξίνες)

Η νικοτίνη διαπερνά τον πλακούντα και έρχεται σε επαφή με την παροχή αίματος παρεμβαίνοντας στην εμβρυϊκή ανάπτυξη. Οι καπνιστές έχουν δύο φορές μεγαλύτερο ποσοστό αποβολών από τους μη καπνιστές. Η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα, σχετίζεται επίσης με ενδεχόμενη αποβολή και είναι αυτονόητο, η χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών, όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος (ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), είναι ανόητη. Τέλος, οι γυναίκες που εργάζονται σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως σε γεωργικές εγκαταστάσεις, σε χειρουργεία, σε οδοντιατρεία και στα νοσοκομειακά εργαστήρια, έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό αποβολών για άγνωστους λόγους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σταματήστε όλες τις βλαβερές συνήθειες, πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος και θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας να απολαύσετε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Σημάδια Αποβολής

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, οι κηλίδες αίματος είναι φυσιολογικές, αλλά αν έχετε κράμπες όπως αυτές της περιόδου ή σοβαρό κοιλιακό πόνο και αιμορραγία, μπορεί να βιώνετε μια αποβολή και θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας. Μπορεί να αποφασίσετε να κάνετε μια εξέταση για να ελέγξετε την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας σας, διότι αν είναι σε διαστολή, μια αποβολή είναι πιθανή. Αν είχατε μια αποβολή στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, οι πιθανότητες είναι να μην χρειαστείτε ιατρική θεραπεία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί απόξεση (D & C) για να αφαιρέσετε το εμβρυϊκό ιστό.

Οι καθ’ έξιν αποβολές

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία αποβολών, οι καθ’ έξιν, που ορίζονται ως απώλεια περισσότερων από τριών κυήσεων, συνήθως στο πρώτο τρίμηνο, χωρίς το ζευγάρι να μπορεί να αποκτήσει ένα ζωντανό παιδί. Τότε, η ψυχολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη, γιατί το ζευγάρι αναγκάζεται να υποστεί πάρα πολλές εξετάσεις για να μάθει τον λόγο που συμβαίνουν αυτές οι αποβολές, χωρίς πάντοτε να υπάρχει ξεκάθαρη αιτία. Ακόμα και τότε, όμως, η κατάσταση δεν είναι απελπιστική, γιατί συνήθως με φαρμακευτική βοήθεια οι περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας μια κύηση και να αποκτήσουν το παιδί που τόσο επιθυμούν.

Σημασία έχει να μην απελπίζονται, γιατί η αρνητική ψυχολογική διάθεση καταστρέφει τη ζωή τους και πολλές φορές διαταράσσει τη σχέση με τον σύντροφό τους. Τέλος, η απώλεια μιας κύησης σε πιο προχωρημένο στάδιο, όταν η γυναίκα έχει αισθανθεί το έμβρυο και το έχει δει να μεγαλώνει μέσω των υπερηχογραφημάτων, έχει πολύ μεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση, γιατί η γυναίκα βιώνει έναν θάνατο και χρειάζεται αρκετό χρόνο και υποστήριξη για να το ξεπεράσει. Γενικά, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της γυναίκας και τον χαρακτήρα της, επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό από μιαν αποβολή.

Σημασία έχει και το περιβάλλον της και ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης από τον σύντροφό της. Επίσης, είναι καλύτερα για το ζευγάρι, που μαθαίνει ότι η γυναίκα είναι έγκυος, να μην σπεύσει να το ανακοινώσει στο περιβάλλον τους, πριν βεβαιωθούν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, γιατί αν τυχόν συμβεί μια αποβολή, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, αφού πρέπει να απαντούν ξανά και ξανά σε ερωτήσεις για το τι έφταιξε, με αποτέλεσμα να ξαναζούν το τραυματικό γεγονός πολλές φορές και για πολύ καιρό.

Κατηγορίες