Dr. Νικόλαος Σκαρτάδος M.D. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
18 Νοεμβρίου, 2022
Κατάψυξη ωαρίων: Όταν το βιολογικό ρολόι κοιτάζει το μέλλον της τεκνοποίησης

Κατάψυξη ωαρίων: Όταν το βιολογικό ρολόι κοιτάζει το μέλλον της τεκνοποίησης

Posted by    Dr. Σκαρτάδος Νικόλαος M.D., Ph. D.

Σήμερα, η κατάψυξη ωαρίων δεν περιορίζεται σε γυναίκες με ιστορικό παθήσεων, αλλά μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί από όλες τις γυναίκες μεταξύ 25 μέχρι και 40 ετών.

Το χρονικό όριο των 10 ετών για τη διατήρηση κατεψυγμένων ωαρίων και σπέρματος, στην ουσία δεν υφίσταται πλέον αφού έχει συμβεί τεκνοποίηση με χρήση ωαρίου κατεψυγμένου για 30 χρόνια.

«Πράγματι αυτό είναι ήδη γεγονός και η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε πολλές γυναίκες σήμερα που ‘’δεν έχουν χρόνο’’ να γίνουν μητέρες, κυνηγώντας το όνειρο της επαγγελματικής καταξίωσης, ενώ είναι και εκείνες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά αλλά δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο ή είναι μόνες», τονίζει σε δηλώσεις του ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι πρόσφατα, η κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού, απασχολούσε κυρίως τις νέες γυναίκες με καρκίνο, ή άλλες διαγνωσμένες γυναικολογικές παθήσεις και οι οποίες ενδεχομένως θα αδυνατούσαν να αποκτήσουν παιδιά μετά το τέλος της θεραπείας και έτσι προέβαιναν στη διαδικασία διασφαλίζοντας μια μελλοντική τους τεκνοποίηση.

Σήμερα φυσικά, η κατάψυξη ωαρίων δεν περιορίζεται σε γυναίκες με ιστορικό παθήσεων, αλλά μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί από όλες τις γυναίκες μεταξύ 25 μέχρι και 40 ετών, γιατί μετά τα 40 χρόνια της γυναίκας η ποιότητα των ωαρίων ελαττώνεται οπότε και αυξάνεται η δυσκολία σύλληψης.

«Η διαδικασία συλλογής των ωαρίων περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών με χρήση ορμονικών σκευασμάτων, και τα ωάρια που αφαιρούνται καταψύχονται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους», προσθέτει ο κ. Σκαρτάδος, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως «Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει στα ωάρια να επιβιώνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% μετά από την απόψυξή τους, δεδομένο που διασφαλίζει ποσοστό εγκυμοσύνης άνω του 95%».

Αναφορικά με το προφίλ των γυναικών που αποφασίζουν να προβούν σε κατάψυξη των ωαρίων τους, αυτό περιλαμβάνει γυναίκες που θέλουν να καθυστερήσουν τη μητρότητα για κοινωνικούς λόγους συνήθως λόγω εκπαιδευτικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων, ή επειδή δεν είναι σε μια σταθερή σχέση.

Αυτός είναι ο πιο συχνός λόγος ζήτησης κατάψυξης ωαρίων, ενώ συγχρόνως η διαδικασία αυτή επιλέγεται και από γυναίκες με υψηλό κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, όπως επίσης και από εκείνες που έχουν διαγνωστεί με ορισμένους καρκίνους και θα προβούν σε χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις που ενδεχόμενα βλάψουν τις ωοθήκες τους.

Και ο κ. Σκαρτάδος καταλήγει: «Η διατήρηση της γονιμότητας μέσω της κατάψυξης ωαρίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, επιτρέποντας σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο να βιώσουν τη χαρά της μητρότητας όταν αυτές το επιθυμούν».

Δείτε τη δημοσίευση επίσης:

Κατηγορίες